2023/06/19 • Lévai Csaba József

Lorem ipsum dolor sit amet

webfejlesztes fun Lorem ipsum dolor sit amet cover image

A Lorem Ipsum egy egyszerû szövegrészlete, szövegutánzata a betûszedõ és nyomdaiparnak. A Lorem Ipsum az 1500-as évek óta standard szövegrészletként szolgált az iparban; mikor egy ismeretlen nyomdász összeállította a betûkészletét és egy példa-könyvet vagy szöveget nyomott papírra, ezt használta. Nem csak 5 évszázadot élt túl, de az elektronikus betûkészleteknél is változatlanul megmaradt. Az 1960-as években népszerûsítették a Lorem Ipsum részleteket magukbafoglaló Letraset lapokkal, és legutóbb softwarekkel mint például az Aldus Pagemaker.
hu.lipsum.com

Miért ezzel a témával kezdem?
Mert az lipsum ott van az internet minden szegletében, szerves részét képezi a fejlesztők, designerek és bárkinek a munkájában aki picit is alkot valami szemmelláthatót. Röviden a lényege, ha kéne valahova példa szöveg és nem akarsz magadtól kitalálni akkor -> Lorem ipsum.

Példám: Korábban készítettem egy blog oldalt az egyik webshopnak, kellett példa tartalom az oldalra, hogy be lehessen mutatni az ügyfélnek. A cikkek címeit kitaláltam, a tartalmat meg lorem ipsummal generáltam. És kész, mutatható volt az oldal, az ügyfél meg elégedett volt az elkészült blog megjelenésével.

Személy szerint azért is gondoltam róla írni pár sort mert ha már létezik én is élek vele és letesztelem a blog-ot, hogy jól jelennek-e meg a bejegyzések.

Másik érdekesség amiért írok az lipsumról, hogy nem csak egyféle lipsum létezik. Nagyon nagyon sokféle jött létre az évek alatt.

Mikor még cégnél dolgoztam, kollégákkal azzal szórakoztunk, hogy nézegettük milyen lipsumok vannak és igen, ezzel mulattuk minimálisan az időnket. Belegondolva egészen kocka, hogy azon rötyögünk, hogy milyen kitöltő szövegek vannak az interneten holott egészen más témában is nézelődhettünk volna.
De sebaj ilyen is kell :D.

Hogy, ne csak írjak arról, hogy van sok lipsum mutatok is pár linket a kedves olvasóknak.

Szóval a lista:
Lipsum
Procato.com Lipsum
Bacon Ipsum
Samuel L. Ipsum
Cupcake Ipsum
Tuna Ipsum
Veggie Ipsum

Természetesen ennél biztosan több ipsum fajta létezik de kiindulásnak ez is teljesen jó. Szóval ha kell kitöltő szöveg az oldaladra ne feledd, Lorem ipsum... Oh vagy kérdezd meg Mr. ChatGPT-t. (Új blog bejegyzés témát érzek...)