2024/03/16 • Lévai Csaba József

Kirby CMS tárhely és domain: Melyiket válaszd?

tippek kirby-cms Kirby CMS tárhely és domain: Melyiket válaszd? cover image

Számtalanszor megkaptam már az alábbi kérdéseket:

  • Milyen domain-t válasszak?
  • Hol intézzem a domain vásárlást?
  • Melyik a legjobb tárhelyszolgáltató?

Illetve szakmai fórumokon is hétről hétre feljön a téma, úgyhogy ezt a cikket most annak szentelem, hogy a domain-nel és webtárhellyel kapcsolatos minden kérdésre megadjam a választ.

Mi az a domain?

Technikailag ez a weboldalad IP címének szöveges megfelelője, tehát amit a látogató beír a böngészője URL sávjába, ha el akarja érni a weboldaladat pl.: iavel.hu.

Azért találták ki mert sokkal egyszerűbb ezt megjegyezni mint az IP címet.

Tehát nem kérdés, hogyha weboldalt szeretnél, akkor szükséged lesz egy domain címre.

Egy jó domain kritériumai a következők:

  • egyszerű, rövid, könnyen megjegyezhető
  • a célközönséged szempontjából egyértelmű és érthető
  • ne legyen benne ékezet és kötőjel
  • Magyarországon használt végződések: .hu .com .net .org .eu

Tárhelyszolgáltatás

A tárhelyre azért van szükséged, mert itt fogod tárolni a weboldalad minden fájlját, és médiaelemét (képek, videók).

Alapvetően kétféle webtárhely szolgáltatás közül választhatsz:

  • VPS (Virtuális szerverek): a szerver erőforrásai felett csak te rendelkezel
  • Osztott tárhely: a szerver több weboldalt is kiszolgál egyszerre. Fontos, hogy egymás adataihoz nem férnek hozzá csak az erőforrásokon osztoznak. Így költséghatékonyan üzemeltethetők és így te is jóval olcsóbban tudsz hozzájutni, mint egy VPS-hez.

Itthon a legtöbb weboldal esetében tökéletes megoldás egy osztott tárhelyszolgáltatás, így valószínűleg neked is megfelelő lesz.

Tárhelyszolgáltató kritériumok

Ügyfélszolgálat

Az ügyfélszolgálat kiemelten fontos. Egyrészt, hogy a hét minden napján 0-24 elérhető legyen. Hétvégén is bármi történhet a weboldaladdal, ne kelljen hétfőig várni még valaki segíteni tud a hiba elhárításában.

Rendelkezésre állás

A 99.9% rendelkezésre állás a minimum, ugyanis nem engedheted meg, hogy éves szinten a honlapod pár óránál tovább elérhetetlen legyen. A legtöbb szolgáltató csak 99%-os rendelkezésre állást gyújt, de ha kiszámolod ez évente kb 3.5 napi leállást is jelenthet. A 100% pedig nem elvárható ugyanis lesznek év közben például frissítések (rendszerint késő este vagy hajnalban), amikor pár percig nem lesz elérhető a honlapod. Ez teljesen normális, a szerver és a honlap naprakészen tartása és a biztonság érdekében van rá szükség.

Biztonsági mentés

A weblapod biztonsági mentéséről neked is gondoskodni kell, de nagy segítség, ha a szerver is készít legalább naponta biztonsági mentést. Így ha valamilyen okból kifolyólag vissza akarsz állítani egy korábbi verziót, akkor annak semmi akadálya nem lesz.

Szerver oldali gyorsítótárazás

A szerver oldali gyorsítótárazás szintén a te munkádat könnyíti meg. Így nem feltétlen kell felesleges bővítményekkel terhelned a weboldaladat, hanem a szerver megoldja, hogy a weboldal a lehető leggyorsabban töltsön be a látogatóknak.

Ingyenes SSL tanúsítvány

Az ingyenes SSL tanúsítvány szintén elengedhetetlen, ugyanis ez teszi lehetővé, hogy a weboldal és a látogató közötti adatforgalom egy biztonságos csatornán menjen keresztül. A mai napig van olyan tárhelyszolgáltató, akik több ezer forintot elkér ezért évente. Jobb ha tudod, hogy a korszerű tárhelyszolgáltatóknál általában van ingyenes megoldás is.

Melyik tárhelyet ajánlom?

Jelenleg a hazai piacon szerintem az egyik legjobb tárhelyszolgáltató az elin.hu. Már egy jó ideje őket ajánlom mindenkinek, aki magyar nyelven akar weboldalt készíteni.

Kirby weboldalnak kezdésnek a cPanel#1 webtárhely ajánlom: 7500 Ft/év.

Ahogy fejlődik az oldal ennek megfelelően a magasabb csomagokat szoktam ajánlani.

Miért pont az elin.hu?

Tavasszal részt vettem egy WordPress rendezvényen ahol Gede Zoltán adott elő az elin.hu-tól tárhely témakörben. Az a szakmai alázat és őszinteség amivel aznap találkoztam meggyőzött arról, hogy megnézzem a szolgáltatásaikat. 🙂

Azóta több oldalt költöztettem az elin.hu-hoz és egyikkel se volt semmi gond, a fent felsorolt kritériumokból mindent teljesítették.

A jövőben is őket fogom ajánlani mert a Kirby CMS-hez maximálisan tökéletes a szolgáltatásuk.